Lijst met alle branche- en beroepsorganisaties in Nederland

Auteur: Rens Tanis
Laatste update: 20-3-2024

Overweeg je om te netwerken bij een branchevereniging of beroepsorganisatie? Lees dan artikel goed door voordat je een keuze gaat maken. Onderaan dit artikel vind ook een overzicht van beschikbare netwerken gerangschikt op branche. Persoonlijk advies? Bekijk dan de pagina consultancy of bekijk de kennisbank voor nog meer tips!


Veel gestelde vragen over branche- en beroepsorganisaties

Wat voor soort leden kan ik verwachten bij een branche- of beroepsorganisatie?

Een beroepsorganisatie is een groep personen met hetzelfde soort opleiding en / of beroep die zich hebben aaneengesloten om kennis te delen. Een brancheorganisatie is een bundeling van meerdere bedrijven uit 1 branche. Beide vormen behartigen collectieve belangen van individuele leden bij lokale, landelijke en / of Europese overheid. De leden bestaan uit zowel werkgevers, werknemers en ondernemers. Waarvan de werkgevers (directie, management, ondernemers), vaker vertegenwoordigd zijn omdat zij het meeste belang hebben bij belangenbehartiging. 

Waarom netwerken bij een branche- of beroepsorganisatie?

Elke branche of beroep blijven vaak in hoog tempo veranderen op o.a. demografisch, juridisch en innovatie gebied. Na een genoten opleiding is het zaak om te blijven leren. Om als organisatie en persoon altijd relevant te zijn, is een branchevereniging of beroepsvereniging een snelle manier op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen.

Primair behartigen deze verenigingen ook jouw belangen. Op individuele basis is lastig om bij regionale, landelijke of internationale politiek jouw stem te laten horen. Als collectief wel. Een andere uitstekende redenen om hier te netwerken zijn de ruime opleidingsmogelijkheden en profiteer van de gezamenlijke inkoop voordelen die vaak worden geboden. Let op; voor het uitoefenen van sommige beroepen (denk bijvoorbeeld aan deurwaarders of vastgoed) is het verplicht om lid te zijn van een branche- of beroepsorganisatie.

Samenvattend; deze vorm van netwerken is minder geschikt voor organisaties die graag omzet en naamsbekendheid willen vergroten. Daarom is een lidmaatschap van een branche- of beroepsvereniging uitstekend te combineren met een deelname aan een businessclub. Wel een commercieel voordeel die zeker benoemd moet worden; vaak krijg je bij lidmaatschap wel een vorm van keurmerk, die voor jouw organisatie verkoop technisch absoluut voordelen kan hebben.

Wat voor soort en hoeveel netwerkbijeenkomsten kan ik verwachten bij een branche- of beroepsorganisatie?

Net als een businessclub worden gemiddeld 1x per maand bijeenkomsten en evenementen aangeboden. Vaak zijn dit kennissessies met ruimte voor dialoog. Gedurende de maand zie je bij deze vorm van netwerken veel opleidingsmogelijkheden, dus in het algemeen is aantal contactmomenten hoger. Circa 75% van de netwerkorganisaties organiseren een jaarlijkse vakbeurs, kenmerkend voor branche- en beroepsverenigingen.

  • Spreker + vrij netwerken
  • Opleidingen en workshops
  • Activiteiten (dagjes uit, bedrijfsrondleidingen);
  • Symposia, congressen, seminars en vakbeurzen.

Dekking en frequentie van een branche- of beroepsorganisatie

Brancheorganisaties en beroepsverenigingen zijn voornamelijk landelijk ingesteld. Bij grotere netwerkorganisaties worden de clubs vaak verdeel in districten of deelgebieden, soms met een eigen bestuur en programma. Bij kleinere organisaties wordt 1x per kwartaal een bijeenkomst georganiseerd. In de vakantieperiodes (juli / augustus / december / januari) zijn er niet veel evenementen. Piekmomenten met in de regel veel bezoekers bevinden zich in de maanden februari, mei, juni, september en november. 

Gemiddelde prijs van een lidmaatschap bij een branche- of beroepsorganisatie?

De gemiddelde prijs van een lidmaatschap van een branchevereniging of beroepsorganisatie wordt vaak bepaald op basis van de omvang van het bedrijf, richtprijs € 250,- per persoon / per jaar.  Voor opleidingen is een meerprijs vaak regel in plaats van uitzondering.


Overzicht van alle branche- of beroepsorganisatie in Nederland

Bekijk het overzicht van branche- en beroepsverenigingen in Nederland per branche hieronder. Staat jouw branche- of beroepsorganisatie niet in dit overzicht of staat deze niet goed vermeldt? Stuur dan de naam en link naar info@netwerkgidsnederland.nl of laat een reactie achter onderaan de pagina. 


Toerisme, horeca en recreatie en evenementen


Media, cultuur en entertainment


Onderwijs, training, coaching


Personeel, arbeid, HR


Zorg en welzijn


Overheid


Grafische vormgeving , marketing en communicatie


Financieel, juridisch 


Automatisering en IT


Industrie


Overheid


Dieren


Detailhandel


Bouw en techniek


Transport, automotive, mobiliteit en vervoer


Dit overzicht is ontwikkeld door Netwerkgids Nederland. Duplicatie wordt niet op prijs gesteld zonder toestemming of bronvermelding. Netwerkgids Nederland heeft met zorg deze lijst samengesteld. Spelfouten, opheffingen of andere onjuistheden zijn onder voorbehoud. Wijzigingen en toevoegingen ontvangen wij graag via info@netwerkgidsnederland.nl. 

Reactie plaatsen

Reacties

M de mooij
4 maanden geleden

Heeft de luchtvaartdienstverlening een brancheorganisatie die mij kan bevestigen of de opleiding tot steward die mijn kleinzoon wil volgen erkend is?

Rens Tanis
4 maanden geleden

Beste mijnheer / mevrouw de Mooij, uitstekende vraag. De vraag zou gesteld kunnen worden aan de NACA https://naca.nl/ . Brancheverenigingen zijn een onafhankelijke partij die hier ongetwijfeld kennis van hebben en nieuwe stewards van harte verwelkomen. Echter, ik zou toch informeren bij bijvoorbeeld een erkende opleider zoals: https://opleidingstewardess.nl/. Zij kunnen op basis van de wensen van uw kleinzoon wellicht beter adviseren en direct een goede richting aanbevelen. Succes!

Rob Vriesen
3 maanden geleden

Is/Bestaat er een brancheorganisatie van her/verstel/ateliers?

Rens Tanis
3 maanden geleden

Beste heer Vriesen, uitgaande dat uw vraag het herstellen van kleding betreft, zou ik u graag verwijzen naar Modint. Het netwerk voor (bedrijfs)kleding, interieur, tapijt en textielbranche. https://modint.nl/over-modint/over-ons

Sander Walraven
3 maanden geleden

Beste mensen van de netwerkgids,

Kunt u mij het overzicht van de verenigingen sturen in een Excel sheet, met liefst het emailadres en evt naam van een contactpersoon erbij? Ik ben u zeer dankbaar!

Rens Tanis
3 maanden geleden

Beste heer Walraven, wij hebben een groot netwerk van netwerkorganisaties en personen. Uiteraard niet van alle benoemde organisaties. Helaas kan ik u geen gegevens verstrekken zonder toestemming van de betreffende personen en organisaties (AVG).

Peter Wiltjer
2 maanden geleden

Bestaat er een belangengroep voor bedrijven in de biogas industrie? (opwekking en opwaardering)

Rens Tanis
2 maanden geleden

Beste heer Wiltjer, dank voor uw vraag. Zijn deze organisaties bij u al bekend: https://www.platformgroengas.nl/, https://www.nvde.nl/4499-2/. Vanuit de overheid zijn er ook sub-netwerken die dit thema ondersteunen. Om goed advies te kunnen geven is het van belang wat uw doelstellingen zijn, klanten, regio etc. Wellicht kan de IRO (https://iro.nl/nl/) u nog verder helpen met de juiste verenigingen.