9 tips bij overname van een onderneming

Auteur: Reinoud Pauwels - Directeur / bedrijfsjurist Ondernemingsjuristen

Bij een overname van een onderneming krijg je als ondernemer te maken met veel zaken en keuzes die je moet maken. Daarbij is het handig als je wat handvatten (tips) hebt waar je rekening mee dient te houden. Als kopende partij moet je rekening houden met andere zaken dan een verkopende partij. In dit document staan wat handige tips als je een kopende partij bent.

1) Maak voor jezelf duidelijk wat je precies voor een onderneming zoekt

Is het een onderneming die complementair is aan je eigen onderneming of is het juist een concurrent? Zie je het als investering of is het bittere noodzaak om te overleven? Maak duidelijk voor jezelf wat je precies zoekt, maar ook voor anderen.


2) Is de onderneming die je op het oog hebt financieel gezond

Neem vanaf het begin een financieel adviseur in de hand die met een klein beetje onderzoek al een eerste indruk heeft
hoe de over te nemen onderneming er financieel voor staat.


3) Let op wat voor een onderneming het is

Is het een familiebedrijf dan ga je de onderhandelingen anders in dan als het een besloten vennootschap is met meerdere investeerders.


4) De verkopende partij met respect behandelen is van belang

Denk daarbij altijd dat het vaak zijn kindje is die hij eenmalig gaat verkopen. Daarbij komen veel emoties kijken en erken deze emoties ook.


5) Voorbereiding

Voordat je de onderhandelingen begint is het van belang om zaken juridisch goed voor elkaar te hebben. Je sluit een geheimhoudingsovereenkomst (in het Engels NDA) en eventueel een intentieovereenkomst. Het is sowieso van belang om zo snel mogelijk een
jurist in de hand te nemen die jou als ondernemer goed kan begeleiden. Dat voorkomt discussies naderhand.


6) Zoek en vind de juiste gesprekspartner

Binnen een onderneming zijn bepaalde personen belangrijker dan andere personen. Het is van belang om in gesprek te gaan met belangrijke personen. Als je met deze personen gepraat hebt, heb je als kopende partij vaak wel een goed beeld hoe één en ander is geregeld binnen de onderneming. Je kunt denken bij een belangrijk persoon aan: eigenaar, partner eigenaar, manager of financieel deskundig persoon.


7) Leveranciers en afnemers

Ook is het van belang om met belangrijke leveranciers en/of afnemers in contact te treden. Deze zorgen immers voor de omzet van de onderneming. Vaak is dit lastig omdat niet bekend mag worden dat de onderneming verkocht wordt.


8) Concurrentiebeding

Indien je de onderneming overneemt, wil je als ondernemer niet dat de verkopende partij zomaar een nieuwe onderneming opricht die gaat concurreren. Een goed concurrentiebeding kan daarbij uitkomst bieden. Je spreekt bijvoorbeeld af dat een verkopende partij gedurende
een langere periode niet mag concurreren met producten/diensten die de verkochte onderneming levert.


9) De externe adviseur.....

In sommige gevallen is het van belang dat de verkopende partij als adviseur nog even aanblijft, maar in de meeste gevallen levert dit alleen maar discussies op. Als het kan is het van belang om snel afscheid te nemen van de verkopende partij, zodat je als ondernemer volledig je eigen koers kan varen.


Mr. Reinoud Pauwels is gewaardeerd samenwerkingspartner van Netwerkgids Nederland. Bij vragen kun je contact opnemen met de juristen van Ondernemingsjuristen BV. De juristen hebben veel ervaring met overnames in bijvoorbeeld de horeca. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 035-2057340 of per email: info@ondernemingsjuristen.nl


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.